Skagen Fuglefestival

Oplev det store rovfugletræk over Skagen, sammen med andre fugleentusiaster under Fuglefestivalen. Det Grå Fyr og Skagen Fuglestation afholder Fuglefestival hvert forår i Kristi Himmelfartsferien, på det tidspunkt hvor fugletrækket fra syd mod nord er mest koncentreret.

Skagen Fuglefestival program 2023

Program Skagen Fuglefestival 18 -20 maj 2023!
Festivalpladsen er åben alle dage (torsdag – lørdag) kl. 10.00 - 15.00.

På pladsen ved Det Grå Fyr kan du møde Naturbutikken, Swarovski, Zeiss, Fujifilm, DOF-Nordjylland og Ørneklubben. Se hvilke dage de forskellige er på plads

Som noget nyt vil der i år være masser af spændende oplæg om fugle, dyr og natur på festivalpladsen i det nyetablerede Fyrhavehus. Se overblik over alle oplæg i Fortællinger i Fyrhavehuset

Alle dage:
Nyt fra Felten

Hvad sker der lige nu fuglemæssigt i Skagen? Hvor flyver rovfuglene? Er der sjældne fugle i området? Bliv opdateret med nyt fra felten når Oluf Lou giver fif til hvad der rør sig og hvilke lokaliteter der er værd at besøge på dagen.

Torsdag kl. 10.30 (efter den officielle åbning af festivalen)
Fredag kl. 10
Lørdag kl. 10

Sted: Fyrhavehuset

Mød Ørneklubben på festivalpladsen.

Torsdag - søndag den 18-20. maj kl. 10 - 15
DOF’s Fugleambassadører inviterer alle børn og forældre/bedsteforældre til spændende oplevelser i fuglenes univers med Ørneklubben. Her kan I prøve kræfter med at kende fugle ud fra vores samling af klør, fjer og næb. Når fuglene først er gættet, kan I at kaste sig jer ud i andre sjove prøvelser, såsom at gætte, hvad fuglene spiser, kigge på fjer i mikroskop eller lave fjerpenne.

Hvilke fugle spiser insekter? Hvordan ser havørnens fjer ud, når man kommer helt tæt på? Og hvilket bytte har blishønen mon på menuen? Kom og gæt med!

Mødested: Festivalpladsen, Det Grå Fyr.
Arrangører: Josephine Buus Jacobsen & Jacob Bredsdorff Frederiksen

Birding the Tip. 18. – 20. Maj fra solopgang
Grenen-området er et hotspot for fugle i slutningen af maj. Udforsk området på egen hånd, hvor der fra solopgang alle dage vil stå mange fuglekiggere klar på klitterne ved Nordstrand og på Grenen frem til op ad formiddagen. Ved Kabeltromlen fortæller Fuglestationen desuden gerne besøgende om de forbitrækkende fugle mellem ringmærkningsrunderne.

Se Fuglestationens kort over områdets populære lokaliteter på dette link: Hot Spots i Skagen

Ringmærkning ved Kabeltromlen. 18-20 maj fra solopgang
Fra torsdag til lørdag er der hver morgen ringmærkning ved Kabeltromlen på Grenen, hvis vejret tillader. Nettene er oppe fra solopgang, og der fortsættes op af formiddagen. Sluttidspunkt afhænger af hvor længe der er fugle tilbage, så kom tidligt for at være sikker. Fuglestationens assistenter fortæller gerne om fuglene der mærkes og arbejdet med ringmærkningen til besøgende. Ringmærkningen foretages af frivillige med licens under Ringmærkningscentralen, Statens Naturhistoriske Museum.

I tilfælde af regn eller blæst mærkes der ikke.

Mødested: klik her på link til GoogleMaps for at finde Kabeltromlen. Ellers gå fra Grenens parkeringsplads mod nord ud ad grusvejen/traktorsporet (Nordstrandsvej), efter ca. 500 meter vil du se nogle cykler parkeret på højre hånd efter rørskoven. Følg stien ind her, hvorefter du finder stedet.

I tilfælde af regn eller blæst mærkes der ikke.
Kontakt: Simon S. Christiansen, Tlf. 40217314

Konkurrence: Find festivalens sjældneste fugl. Torsdag d. 18 maj kl. 00 – lørdag d. 20 maj kl. 17.
I tidsrummet fra midnat torsdag til lørdag kl. 17 kører konkurrencen - "Find festivalens sjældneste fugl”. Området herfor dækker grænsen for den gamle Skagen Kommune. Observationerne af fuglene skal være verificeret af mindst én anden person end observatøren, eller dokumenteret med foto/lyd. Observationerne skal være bekendtgjort til arrangørerne senest lørdag kl. 17

Vinderen bliver bekendtgjort lørdag kl. 18 ved Det grå Fyr, når der inviteres til grillaften.
Dommere er Knud Pedersen & Simon S. Christiansen

Onsdag den 17. maj:
Bioblitz for alle. Onsdag 17 maj kl. 10.00.
Festivalen tyvstartes om onsdagen af byens femteklasser og andre der har lyst til at være med. Vi skal finde så mange dyrearter vi kan, når festivalens Biobliz løber af stablen!

Turleder: Anders Østerby

Torsdag den 18. maj
Åbning af Skagen Fuglefestival 2023! Det Grå Fyr kl. 10
Åbningstale på festivalpladsen af Jacob Jensen, der sidste år blev ansat som ny chef i DOF’s Naturafdeling. Naturstyrelsen byder herefter på brød og kaffe.

Tur til Hirsholmene. Torsdag 18 maj kl. 8.15 – 15.45
Vi tager på en éndagstur ud til øgruppen, hvor vi besøger hovedøen Hirsholm. Hirsholmene består af en gruppe stenøer som ligger ca. 7km nordøst for Frederikshavn.

Blandt ornitologer er øerne nok bedst kendt for at huse Danmarks klart største koloni af tejster, idet her yngler over 1200 par, men også kolonien på ca. 1500 par splitterner er blandt landets største. Af andre ynglefugle kan nævnes skærpiber, vandrikse, huldue som yngler mellem stenene samt fem arter måger.

Da vi besøger øen lige midt i træktiden skal vi bestemt også kigge efter rastende trækfugle, og hvem ved, måske bliver det en af os som finder festivalens sjældneste fugl:-)

Da der ikke er mulighed for at købe noget på øen, skal du have madpakke med. Frisk drikkevand er ikke tilgængeligt på øen, så du skal have lidt drikkevarer med selv.

Pris: 200 kr.
Mødested: Pier 5, Frederikshavn Havn (som støder op til Frederikshavnvej) Turleder: Lars H. Mortensen

Tilmelding til Lars på: larshmortensen@gmail.com

Tur langs Grenen-sporet. Torsdag 18. maj Kl. 11 - 13 og igen kl. 14 - 16
Tag med på denne ca. 3 km lange tur der fra Fyret går ud til Grenen P-pladsen og ind igennem Ellekrattet og derefter ned ad Grenenstien som fører os ned igennem Reservatet og tilbage til Det Grå Fyr. Turen ender igen ved Det Grå Fyr. Der vil være gode muligheder for at se de lokale fugle der er i området, lytte til fuglestemmerne og samtidig blive overrasket af det tilfældige fugletræk der passerer over Grenen.

Fornuftigt fodtøj anbefales. Turen er egnet for gangbesværede og børn ifølge med voksne.

Mødested: Festivalpladsen, Det Grå Fyr.
Turleder: Kurt Rasmussen

Aftentur i Skagen Klitplantage. Torsdag den 18. maj kl. 21.30 En tur i plantagen, startende i solens sidste stråler. Hvad kan man opleve i plantagen når mørkets hersker tager over? Måske natravn? Vi får se.

Mødested: Skagen Klitplantage ved Sandmilevej
Turleder: Henning Schmidt.

Fortællinger i Fyrhavehuset:
"Sammenstillinger af Rovfugleobservationer i Skagen" med Knud Pedersen. Torsdag 18 maj kl. 12.00-12.30

Bestyrelsesmedlem Knud Pedersen fortæller om arbejdet med at bearbejde og sammenstille de mange rovfugleobservationer, der hvert forår indtastes i Dofbasen, og hvordan man som observatør i området kan hjælpe med sine indtastninger

”Natravnenes Træk” med Lars Bo Jacobsen. Torsdag 18 maj kl. 13.00 – 13.30.

Hør Lars Bo Jacobsen fortælle om hvordan forskere har fundet frem til natravnenes vinterkvarterer og trækadfærd ved hjælp af teknologi med lysloggere.

”Skagen Fuglestation set med bestyrelsens briller” med Niels Eriksen. Torsdag 18 maj kl. 14.00 – 14.30.

Hør bestyrelsens formand berette om fuglestationens virke og bredde, samt om arbejdet med unge fugle – og naturinteresserede i Fuglestationens ”School of Birds”.

Fredag den 19. maj
Morgentur i Reservatet. Fredag 19. maj kl. 7 – 11.

Du bliver taget med på en ca. 6 km stille gåtur i området mellem Nordstrand og Grenen. Turen starter kl. 7 ved Nordstrand og går gennem det kuperede klitterræn forbi søen med skarvkolonien og ud til Grenen. Der er gode muligheder for at se eller høre lokale ynglefugle som Gråstrubet Lappedykker, Rørdrum, Trane og Vandrikse samt rastende småfugle i Reservatet og et begyndende rovfugletræk over Grenen som turen skrider frem.

Solidt og vandtæt fodtøj anbefales. Medbring gerne forfriskninger til pauserne under den ca. 4 timer lange tur.

Mødested: Nordstrand (for enden af Batterivej)

Turleder: Knud Pedersen & Lars H. Mortensen

 

Rovfugletur med Ørneklubben. Fredag 19. maj kl. 9.30-12.30.
DOF'a Fugleambassadører inviterer alle børn og forældre/bedsteforældre med på rovfugletur på toppen af Danmark. Sammen går vi en tur hvor vi særligt vil kigge efter rovfugle.

Mødested: Festivalpladsen, Det Grå Fyr
Fugle ambassadør: Erik Holm Sørensen

Tur langs Grenen-sporet. Fredag 19. maj kl. 11 – 13.
Tag med på denne ca. 3 km lange tur der fra Fyret går ud til Grenen P-pladsen og ind igennem Ellekrattet og derefter ned ad Grenenstien som fører os ned igennem Reservatet og tilbage til Det Grå Fyr. Turen ender igen ved Det Grå Fyr. Der vil være gode muligheder for at se de lokale fugle der er i området, lytte til fuglestemmerne og samtidig blive overrasket af det tilfældige fugletræk der passerer over Grenen.

Fornuftigt fodtøj anbefales. Turen er egnet for gangbesværede og børn ifølge med voksne.

Mødested: Festivalpladsen, Det Grå Fyr.
Turleder: Naturvejleder Jacob Jensen

Fortællinger i Fyrhavehuset:

”Fyrfald” med Egon Østergaard. Fredag 19 maj kl. 13.00 – 13.30.
Før i tiden kunne lyset fra fyrtårnene tiltrække store mængder fugle når de var på træk om natten. For nogle fugle endte dette møde dramatisk, idet de mistede livet når de fløj mod fyrtårnets ruder. DOF’s formand Egon Østergaard fortæller her om fyrmestrenes registreringer af fyrfaldne fugle i Skagen.

Talks in the Lighthouse Garden: ”Orcas (killer whales) in the Northern Atlantic” by Olga Filatova. Friday 19th May 14.00 – 14.30.
Skagen is known to be the best place to spot orcas in Denmark and with increasing observations the past years. Olga from Syddansk Universitet will come and talk about the orcas and why it’s interesting to study them in Danish waters.

The talk will be in English. Place: The house outdoor in the Lighthouse Garden.

Lørdag den 20. maj

Rovfuglekursus på Nordstrand med DOFs Feltudvalg. Lørdag 20 maj fra kl. 6 - 12.
Feltudvalget inviterer til minikursus under åben himmel med det spektakulære rovfugletræk drønende forbi. Her har du mulighed for at få styr på hvordan man skelner de forskellige arter våger, glenter, høge, falke og ørne. Allerede i de første lyse timer kan kærhøge og falke trække forbi, mens de store vingefang kommer til med varmen op af formiddagen. Læs mere her

Mødested: Nordstrand (for enden af Batterivej)
Turleder: Emil Skovgaard Brandtoft

Fuglestemmer i skov og klithede. Gyvelstien kl. 8-10
Fra P-pladsen går turen til fods ca. 4 km rundt i området ved Gyvelstien og Pælebakke Klit. Der vil være fokus på årstidens fuglestemmer i både løvskov, nåleskov og klithede. Fornuftigt fodtøj anbefales. Tag kaffe og en bid brød med til en lille pause. Turen er egnet for gangbesværede og børn ifølge med voksne.

Mødsted: P-pladsen ved Gyvelstien (syd for Skagen ved Frederikshavnvej)
Turleder: Kurt Rasmussen

Fortællinger i Fyrhavehuset:

”Nat på Stationen” med Simon S. Christiansen. Lørdag 20 maj kl. 12.00 – 12.30.
Udstyret med bl.a. lygter og termiske kikkerter med varmesyn bevæger fuglestationens assistenter sig ofte ud om natten for at blive klogere på de nataktive fugle. Natten har gennem årene derfor budt på nogle ganske vilde oplevelser for de nataktive assistenter og gæster! Hør Fuglestationens forstander fortælle om hvordan nyt udstyr og metoder bringer os nærmere fugle og dyr om natten.

”Mallemukker og Plastik” med Simon S. Christiansen. Lørdag 20 maj kl. 13.00 – 13.30.
Fuglestationen samarbejder med Aarhus Universitet og Miljøstyrelsen om at indsamle døde mallemukker til undersøgelse for plastik i mavesækken. Hør Fuglestationens forstander fortælle om de foreløbige resultater, om hvorfor netop mallemukken er en god indikator for plastikforurening, samt hvordan man kan hjælpe hvis man selv finder en død mallemuk.

BIRDRACE med DOF-Ung lørdag 20 maj kl. 14 – 16
Ungdomsmedlemmerne I DOF og de frivillige unge på fuglestationen dyster i grupper om at se flest fugle i løbet af to timer. Startskuddet går fra det Grå Fyr kl. 14. Hvis du er mellem 12-25 år, er du velkommen til at følge med et af holdende, og se en masse fede fugle på tid, sammen med andre energiske unge.

Tilmelding til Fuglestationens forstander: ssc@dof.dk eller 40217314


Open Grill og After-birding ved Det Grå Fyr fra kl. 17.
Festivalen sluttes officielt af med hyggelig grillaften ved fyret. Vi tænder for grillen kl. 17. Medbring selv egen mad at grille og drikkevarer. Kl. 18 kåres vinderen af konkurrencen Festivalens sjældneste fugl.

Søndag den 21. maj

Morgentur til Råbjerg Mile. Søndag 21 maj kl. 8 - 11.
Vi laver denne ekstra tur for de der efter festivaldagene endnu ikke har fået nok med fugl, og inviterer jer derfor på en smuk vandring ind over Råbjerg Mile til Milesøerne og retur. Der vil være gode muligheder for at se de lokale ynglefugle som Storspove, Trane og Ravn, samt tilfældige trækfugle af småfugle, vadefugle og rovfugle.

Fornuftigt fodtøj anbefales til en tur i sandet. Tag kaffe og en bid brød med til pausen.

Mødsted: Råbjerg Miles P-plads ved Kandestedvej
Turleder: Kurt Rasmussen