Det Grå Fyr

Her kan du opleve .....

Det Grå Fyr har siden 1858 været fyrtårn for søfarten. Et fyrtårn der kan ses langt ude på havet og hver nat lyser keglen stadig. 

Bygningen er smukt renoveret og de gamle rum er bevaret. Nu kan du så gå på opdagelse indenfor.

I 2022 er 5 af rummene fyldt med udstillingen "Vilde Hjem".

En smuk og anderledes fortolkning af naturen, som er lige udenfor døren her ved Det Grå Fyr. Udstillingen er skabt af kunstneren Kigge Mai Hvid. Du kommer igennem  5 habitater. Stranden, rørskoven, klitheden, klitplantagen og haven. De huser hver 2 fugle, som Skagen Fuglestation har udvalgt, som særkende for netop de habitater. Fuglene er i 2D og i original størrelse. Prøv at lægge mærke til størrelsen. 

Fuglenes stemmer er det første du møder. I den lille gang fylder de 10 fuglestemmer rummet. Her kan du stoppe op og prøve hvilken intens oplevelse det er, når du kun hører fuglene, men ikke kan se dem. Læg især mærke til rørdrummens specielle brummen. Alle 10 fugle synger lystigt i indgangen. 

Nu kommer du så ind i det første rum, som viser og fortæller hvad habitat egentlig betyder. I blandt forskellige levesteder, finder man så også stranden. Læs på skiltene, så får du en endnu bedre oplevelse. Næste rum er rørskoven. I rørskoven er der ikke mange andre planter end rør. Men der er mad til fuglene. Der lever masser af orme, frøer og andet i rørskoven. Og så kan du møde den sjove og søde skægmejse. Du kan også gå på opdagelse i vores mikroskoper. 

En sommermorgen, tidligt i fuldmåne på klitheden. Det er en helt særlig oplevelse. Stemningen, lyset, varmen. Den kan du opleve i det næste rum. Nyd stilheden og se de smukke detaljer du kan se. 

Det sidste rum huser både klitplantagen og haven. Begge dele er menneskeskabte. Her kan du også ridse dit navn i træstammen. Så vil det stå der for evig tid. 

I Det Grå Fyrs kaffestue er der stemningen af en svunden tid.

Her kan du hygge dig i gamle møbler, nyde en kop kaffe, se smukke fotos og du kan også gå på opdagelse i nogle af de bøger vi har sat i reolen. På væggen hænger der tænde og slukketider for lyset på toppen. 

I butikken er der et stort og varieret udvalg af bøger om natur og fugle.

Der er natur ting, der kan gøre det lidt sjovere at være i naturen, men også bare lidt hyggelige og gode ting til hjemmet. Du kan også købe en is. 

Fyrtårnet

En halv time efter solnedgang den 1. november 1858 blev Det Grå Fyr tændt første gang og Skagen fik sit tredje fyr, der hjalp søfarende med at komme sikkert i havn.
I 1800-tallet var der mange strandinger på Skagen Odde, og der var god grund til at bygge fyrtårne her mellem havene.

Fyret, som er ejet af Realdania, er med sine 46 m. Danmarks næsthøjeste fyr.
Hver aften når solen går ned, tænder lanternen i fyrets top. Når solen står op, slukker den igen. Fyrets linse vejer lige godt to tons.

Du kan bestige de 210 trin i tårnet og 46 meter oppe opleve opleve den storslåede udsigt over Danmarks nordligste punkt. 

Når du skal en tur op i fyret, så skal du først opleve stemningen fra et skibsforlis. I det første rum lyser fyret op i samme takt som lyset på toppen drejer rundt. Locher malede et forlis og den stemning der er når et skib er ved at gå på grund tæt på kysten. Der er hjælp på vej. 

AKTIVITETER

Hele året er der gang i naturen og hver dag er ny. Derfor har vi masser af spændende arrangementer året rundt. Du kan se de mange arrangementer i vores aktivitetskalender.